Ministarstvo Zakonska regulativa Mapa stranica English
Središnji državni portal
Naslovna  >   Brošure  >  Za razvoj ruralnih krajeva  >  

Za razvoj ruralnih krajeva

    Kako bi se smanjila negativna demografska kretanja u ruralnim područjima potrebno je postaviti pretpostavke za povećanje razine kvalitete života i povećati mogućnost zapošljavanja. U tom pravcu potrebno je izgraditi neophodnu fizičku, socijalnu i gospodarsku infrastrukturu, posebice onu vezanu izravno na poljoprivredu kao gospodarsku djelatnost, kako bi se život u ruralnim prostorima učinio lakšim i kvalitetnijim. Također je vrlo značajno podići i poboljšati naobrazbu seoskog stanovništva, kako opću tako i poljoprivredno-strukovnu.

Poljoprivreda i seljak u modernom selu trebaju biti usko povezani s ostalim djelatnostima i zanimanjima. Zato danas svako izdvojeno promatranje i rješavanje problema ne daje uspješne rezultate. Samo planiranje cjelovitog, sveobuhvatnog razvitka manjih prostornih ruralnih cjelina na načelima održivog razvitka, pokazalo se u Europskoj Uniji uspješnim modelom oživljavanja i napretka nerazvijenih ruralnih krajeva.

Vlada Republike Hrvatske, uključujući i resorno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva
svojim programima razvoja posebice ruralnih područja nastoji čitavim nizom potpora u vidu nepovratnih novčanih sredstva što je moguće bolje i brže povećati konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, a time i ostvariti veći dohodak pučanstva koje živi na tim prostorima.
 


Za razvoj ruralnih krajeva
Obavijesti
Doniranje hrane
Školska shema
Doručak
Zlata vrijedan