Ministarstvo Zakonska regulativa Mapa stranica English
Središnji državni portal
Naslovna  >   Poljoprivreda  >  Maslinarstvo  >  

Maslinarstvo

U Hrvatskoj nasadi maslina su rasprostranjeni u Istri, priobalnom pojasu Kvarnera i Dalmacije te na otocima. U posljednjih desetak godina su u maslinarstvu i proizvodnji maslinovog ulja prisutni pozitivni trendovi, što je praćeno značajnijom sadnjom novih maslinika.

Ovom pozitivnom trendu u maslinarstvu su, osim sve veće osviještenosti potrošača u pogledu hranjive i zdravstvene vrijednosti maslinovog ulja, ulaganjima u nove tehnologije proizvodnje sadnica i maslinovog ulja doprinijeli državni programi i potpore za ovo područje.

Maslinarstvo u priobalnom području ima veliki socijalni i okolišni značaj te revitalizacija proizvodnje maslina i maslinovog ulja predstavlja potencijal za razvitak i obnovu života u priobalju i na otocima kao područjima s otežanim uvjetima gospodarenja, odnosno područjima od posebne državne skrbi. Podizanje novih maslinika preventivna je mjera protiv čestih požara u tim područjima, te su stoga operativni programi potpora od strane države zadnjih godina primarno usmjereni na opožarena područja.

Kroz godinu se održavaju brojne manifestacije, izložbe i sajmovi kako isključivo maslinarskih proizvoda tako i onih, u koje su oni uključeni. Ministarstvo podupire takve sajmove, poput Noćnjaka, Masline Split i sličnih, te predstavnici sudjeluju u predavanjima i okruglim stolovima u cilju edukacije i informiranja o mogućnostima i novostima.
Obrasci temeljem Pravilnika o ovlašćivanju panela za senzorsku analizu maslinovog ulja nalaze se ovdje.

17.11.2014 16:12:00
Upute za stavljanje proizvoda na zajedničko tržište EU
Akcijski plan podrške izvozu 2014.-2015.  je Vlada RH usvojila u svibnju 2014. godine na prijedlog Povjerenstva za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva. 
Ovlašteni paneli
Ocjenjivači i profesionalni paneli
Uljare
Proizvodnja

Obavijesti
Doniranje hrane
Školska shema
Doručak
Zlata vrijedan