Ministarstvo Zakonska regulativa Mapa stranica English
Središnji državni portal

Završena eutanazija peradi na gospodarstvima u Mlaki Antinskoj kod Vinkovaca

Nakon prošlotjedne potvrde influence ptica H5N8 u mjestu Mlaka Antinska u blizini Vinkovaca na gospodarstvu koje se bavi uzgojem peradi virus je potvrđen i na pet okolnih gospodarstava na kojima su uzeti brisovi živih životinja.
 
Na svih 5 gospodarstava danas su poduzete propisane mjere suzbijanja virusa – eutanizirana su ukupno 133 kljuna različitih vrsta peradi.
 
Još jednom pozivamo posjednike peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi te na poštivanje Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske. Obveza posjednika životinja (svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja) je prijava sumnje na bolest veterinaru.
 
Podsjećamo, influenca ptica (ptičja gripa) je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. S ovim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije. Više informacija o influenci ptica ovdje: http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=3483.

Obavijesti
Doniranje hrane
Školska shema
Doručak
Zlata vrijedan