Ministarstvo Zakonska regulativa Mapa stranica English
Središnji državni portal

Nizozemska preuzela predsjedavanje Vijećem Europske unije

Nakon šestomjesečnog luksemburškog predsjedanja, predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2016. godine preuzela je Nizozemska. Nizozemska je jedna od šest zemalja utemeljiteljica Europske unije, koja je do sada predsjedavala 11 puta - zadnji put 2004. godine.

Program rada nizozemskog predsjedništva usredotočen je na četiri ključna područja: migracije i međunarodnu sigurnost, zdrave financije i snažno europodručje, Europu koja djeluje kao inovator i stvara radna mjesta te na klimatsku i energetsku politiku usmjerenu na budućnost.

U području poljoprivrede nizozemsko predsjedništvo planira raditi na poboljšanju Zajedničke poljoprivredne politike, u smislu njezinog pojednostavljenja i što manjeg opterećivanja poljoprivrednika i poslovnih subjekata nepotrebnom administracijom. Posebna pozornost će biti na praćenju razvoja na tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Planira se i iniciranje rasprave o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici nakon 2020. godine, suzbijanje antimikrobne rezistencije te prihvaćanje zaključaka Vijeća u vezi smanjivanja gubitaka hrane.

Po pitanju zakonodavne aktivnosti nizozemsko predsjedništvo namjerava postići sporazum s Europskim parlamentom u vezi propisa kojima se uređuje ekološka poljoprivreda, sheme potpore za opskrbu obrazovnih ustanova voćem, povrćem i mlijekom te o alkoholnim pićima.

U okviru propisa iz područja veterinarstva nastavit će se rad na konačnom donošenju prijedloga propisa o zootehničkim i genealoškim uvjetima za trgovanje uzgojno valjanim životinjama i njihovim genetskim materijalom, kao i na zakonodavnom prijedlogu kojim se uređuje stavljanje na tržište veterinarsko–medicinskih proizvoda i ljekovite hrane za životinje.

Predsjedništvo namjerava postići politički dogovor kako bi se osigurao pravni okvir za učinkovitiju provedbu službenih kontrola u poljoprivredno-prehrambenom lancu.

U području ribarstva namjera je nizozemskog predsjedništva poboljšati propise koji se odnose na ribarstvo (prijedlog Uredbe o uspostavi okvira za prikupljanje, upravljanje i korištenje podataka u sektoru ribarstva), kako bi ono postalo otvorenije za inovacije odnosno nove metode i oblike ribarenja. Predsjedništvo namjerava postići politički dogovor oko prijedloga višegodišnjeg plana upravljanja stokovima u Baltičkom moru.

Detaljne informacije o programu rada nizozemskog predsjedništva možete pronaći na linku:
https://www.eu2016.nl/
 

Obavijesti
Doniranje hrane
Školska shema
Doručak
Zlata vrijedan